Coş de cumpărături0
Pui de carne RETETE PENTRU FURAJAREA IN GOSPODARIE A PUILOR DE CARNE
PUI DE CARNE 0-30 zile 30+ zile
Componenta Demaraj Finisare
Macropremix F1 (CC) 2,50% -
Macropremix F2 - 2,50%
Srot soia 33,00% 23,00%
Srot floarea soarelui 3,00% 5,00%
Porumb 44,80% 47,40%
Grau 15,00% 20,00%
Ulei 1,00% 1,50%
Calciu 0,70% 0,60%

Porumb

Porumb_503cb03160bc2.jpg


Prețul : 1,00 lei


intreaba
Descriere

Porumbul are o compoziţie chimică ceva mai puţin bogată comparativ cu alte cereale, o digestibilitate ridicată (80% TSD - total substanţe digestibile) şi o valoare energetică ridicată. Digestibilitatea ridicată se datorează prezenţei substanţelor extractive neazotate, nivelului de grăsime şi conţinutului scăzut de fibre brute. Proteina porumbului are însă o valoare biologică scăzută pentru că doi dintre aminoacizii esenţiali (lizina şi triptofanul) au un
nivel foarte mic (din această cauză este necesară utilizarea în combinaţie cu şrotul de soia, a cărui proteină are o
valoare biologică ridicată).

În medie [a diferitelor soiuri comune], porumbul boabe are următoarele caracteristici tehnice:
- umiditate 12,3% - 12,6%
- proteină brută 10% - 12,6%
- grăsime brută 4,3% - 4,8%
- amidon 59%
- zaharuri 2,3%
- dextrine 2,5%
- pentozani 4,4%
- celuloză brută 2 - 2,25%
- cenuşă 1,5 - 1,7%

Umiditatea boabelor de porumb la coacere deplină şi uscare poate diferi destul de mult (în funcţie de soi [timpuriu sau târziu] şi de condiţiile meteo din timpul recoltării); media este de 14-16% pentru porumbul proaspăt recoltat. Cu cât este mai uscat, cu atât porumbul este mai bun pentru realizarea furajelor pentru că scade riscul de alterare prin fermentare sau dezvoltare de floră microbiană / fungică (mucegăire) atât al materiei prime cât şi al furajului realizat cu aceasta. Puteţi estima empiric nivelul umidităţii porumbului boabe la măcinare - porumbul uscat bine se mărunţeşte foarte fin şi moara prelucrează mai uşor boabele decât în cazul boabelor cu umiditate mai mare, unde şi granulaţia finală este mai mare [desigur, rezultatul diferă şi în funcţie de tipul de moară şi de sitele utilizate].

Conţinutul mediu de vitamine din porumb:
- vitamina A - 4,4 UI / kg
- vitamina B1 - 4,5 mg / kg
- vitamina B2 - 1,3 mg / kg
- vitamina B5 - 7,4 mg / kg
- vitamina E - 24,71 mg / kg
- vitamina PP - 14,11 mg / kg

Preţul porumbului (boabe) variază în funcţie de arealul geografic, de sezon, de nivelul de umiditate pe care îl are, de nivelul cererii şi ofertei şi de cantitatea achiziţionată. Se găseşte frecvent în diverse surse - de la persoane particulare care deţin terenuri agricole, în târgurile de animale specifice din fiecare judeţ, până la firmele de profil (asociaţii agricole sau similare).

Distribuie pe: