Coş de cumpărături0
Home CINE SUNTEM?

Cine suntem?

Microferma de prepeliţe Braşov este rodul ideilor şi eforturilor depuse de oameni obijnuiti si muncitori.

De profesie inginer, Anca Moga se ocupa cu:

Proiectarea si construcţia de maternităţi şi cuşti, în tot ceea ce înseamnă creşterea efectivă a prepeliţelor, dar şi în creşterea altor animale de fermă - pui de carne, găini mixte şi ouătoare, raţe, bibilici, iepuri, capre etc. Are o experienţă extinsă în incubarea ouălor (de prepeliţă, găină, raţă...), cu câteva sute de mii de pui eclozaţi şi crescuţi până acum în incubatoare Cleo (în perioada de început) şi din seria semi-profesională MFP; în prezent, de regulă, păstoreşte incubarea a câte 2.500 - 5.000 de ouă de prepeliţă la fiecare 3 săptămâni şi coordonează întreaga armată de maternităţi şi cuşti pentru tineret şi adulte din Microfermă. Dacă doriţi să faceţi programări de ouă de incubat sau de consum, prepeliţe vii sau sacrificate, doriţi detalii legate de incubarea sau creşterea prepeliţelor sau să vizitaţi Microferma, apelaţi preferabil pe Anca Mureşan, 0721-737.050.

Este omul potrivit pentru a obţine informaţii şi sfaturi legate de partea de nutriţie animală, ci şi pentru implementarea de măsuri de biosecuritate în crescătorii de păsări de tip extensiv (gospodării autorizate, microferme, crescătorii mici şi medii), sisteme şi soluţii de creştere (rasteluri, cuşti, adăpători etc.), de ambalare şi desfacere (caserole pentru diverse tipuri de ouă şi carne, foarfeci pentru tuns ouă etc.) şi multe altele.

Este o idee bună să luaţi în calcul o vizită la Microferma de prepeliţe Braşov, este o experienţă pe care noi ne străduim să o facem meritorie pentru toţi cei care ne vizitează pentru că apreciem efortul deplasărilor până la noi (şi financiar, şi ca timp), acestea ne onorează şi ne obligă deopotrivă. Vă recomandăm să lecturaţi cu seriozitate toate informaţiile prezentate aici pe site (şi nu numai), cu cât sunteţi mai bine informat în momentul vizitei cu atât putem să aprofundăm şi să îmbogăţim informaţiile deja acumulate de dumneavoastră. Ar fi păcat să irosim timp repetând informaţii triviale accesibile pe site în loc să discutăm despre identificarea profilelor de clienţi şi a segmentelor de piaţă, de strategiile de abordare aferente şi de diferenţele de implementare cu succes sau insucces a acestora, despre viziunea antreprenoriatului dumneavoastră, identificarea / formularea obiectivelor strategice şi analiza sumară a planului de afaceri, de analiza planului investiţional, de returul investiţiilor (ROI - return of investments), de identificarea resurselor şi optimizarea utilizării lor în vederea atingerii obiectivelor propuse, de tehnici de optimizare operaţională în crescătorie (trucuri şi sfaturi de reducere a costurilor fără niciun rabat calitativ) şi multe alte lucruri care pot face diferenţa dintre un crescător de prepeliţe şi un crescător de afaceri cu prepeliţe.

 În ceea ce priveşte prepeliţele, am plecat la drum cu gândul că dacă tot nu ne putem imagina un mic dejun delicios fără miros îmbietor de ouă proaspăt gătite, să folosim cele mai grozave ouă pentru gătit. Ouă proaspete, care să nu ne umple arterele încet şi sigur cu colesterol şi care să ne ofere zi de zi un aport darnic de vitamine şi minerale într-un mod natural, fără multivitamine şi minerale sintetice de prin farmacii. Poate cel mai important criteriu, totuşi, pleacă de la faptul că suntem tare pretenţioşi în privinţa gustului alimentului nostru preferat şi recunoaştem: da, adorăm dimineţile perfecte! Ne-am îndrăgostit de gustul mâncărurilor şi minuturilor cu ouă de prepeliţă, fie că e vorba de omlete / păpărade, ochiuri, ouă fierte, ouă marinate, pâine cu ou / frigănele, sandwich-uri calde cu ou de prepeliţă şi alte minunăţii şi delicatese care fac viaţa frumoasă.

În viaţă lucrurile iau întorsături neaşteptate şi deseori paşii te poartă pe cărări nebănuite. Ceea ce iniţial a fost gândit ca o sursă de hrană destinată consumului propriu s-a tranformat rapid într-o mică iniţiativă privată, graţie prietenilor care au popularizat prin e-mail-uri călătoare intenţiile noastre – am fost surprinşi să constatăm că suntem repede căutaţi de persoane pe care nu le cunoscusem, care ne găsiseră prin recomandări ale altor persoane care de asemenea nu le cunoşteam, şi care doreau să încerce ouăle de prepeliţă. Unii vroiau sa le consume crude, pentru tratament, majoritatea vroiau să renunţe la ouăle "industriale" din supermarketuri şi căutau să găsească o sursă de ouă crescute gospodăreşte, sănătos şi curat, şi care să le fie la îndemână oricând au nevoie. Astfel am avut primii clienţi din Braşov cărora le preluam comenzile şi le livram cu entuziasm ouă proaspete şi gustoase, şi de prepeliţă şi de găină, după preferinţele fiecăruia.Unii au venit şi ne-au vizitat (chiar împreună cu copii, ca la zoo), au văzut condiţiile în care creştem păsările, cum le hrănim şi cum apar ouăle pe care le cumpără, ba chiar şi-au luat chiar ei direct de la sursă ouă cu ocazia vizitelor. Uşa noastră este permanent deschisă tuturor şi ne bucurăm de fiecare dată când cunoaştem oameni preocupaţi de calitatea şi prospeţimea produselor pe care le mănâncă zi de zi. Sunt aceiaşi care preferă să îşi găsească pe cineva care să le furnizeze lapte proaspăt şi natural direct acasă decât să cumpere lapte procesat din supermarket, şi au "abonamente" la lapte cu zile fixe de livrare – sigur ştiţi la ce mă refer, oameni care pun preţ pe sănătatea lor şi au grijă şi se simt responsabili de sănătatea familiei, mai ales a copiilor lor.

Urmarea a decurs oarecum firesc şi am fost duşi de val... Ne-au cunoscut, au fost încântaţi şi de modul în care ne îngrijim păsările şi de calitatea produselor cumpărate (fie că e vorba de ouă proaspete, fie de prepeliţe, găini, raţe sau iepuri proaspăt sacrificaţi [exclusiv la comandă] şi pregătiţi gata de gătit) şi de uşurinţa de a comanda de la noi (cu un simplu telefon se face solicitarea iar noi livrăm la domiciliu în Braşov şi în zonă) şi ne-au recomandat colegilor de serviciu, prietenilor, rudelor, cunoştinţelor... Ştiţi cum este, când te încântă ceva, povesteşti tuturor cu plăcere despre asta! Faptul că am reuşit să creştem atât de frumos prin clienţii care ni s-au fidelizat rapid şi prin recomandările acestora ne bucură, ne onorează dar ne şi obligă în acelaşi timp. Ne obligă să ţinem sus toate atuurile care ne disting faţă de ceilalţi şi ne dau elan să evoluăm. Poate acesta este cel mai frumos lucru pe care l-aş putea spune despre noi – animaţi de bună credinţă, deschidere şi entuziasm, ne străduim mereu să evoluăm, să devenim mai buni decât am fost ieri. Îmi amintesc de o reclamă care conţinea un slogan simplu şi la obiect, care a rezonat foarte bine cu gândurile şi intenţiile noastre: "We're number two. We try harder", sau în traducere: "Suntem pe locul doi. Noi ne străduim mai tare".


Nu suntem nici pe departe cei mai mari crescători de prepeliţe (sau de alte animale mici de gospodărie), dar suntem dornici să arătăm că şi în România se poate altfel. Se pot trata cei care apelează la noi pentru a ne cumpăra produsele cu aceeaşi grijă, corectitudine, respect şi bune intenţii aşa cum dorim să fim şi noi trataţi atunci când dorim să cumpărăm la rândul nostru. Şi nu este vorba doar de cumpărat, cel mai bine o ştiu crescătorii de prepeliţe care apelează frecvent la noi pentru ajutor, sfaturi şi îndrumare şi cărora le oferim cu dragă inimă sprijin chiar dacă ştim din start că nu există intenţii de colaborare directă din partea acestora. Suntem nu doar deschişi şi pasionaţi, ci şi corecţi şi apreciem pe toţi cei ce ne respectă tratându-ne cu respect. Am aprecia, de exemplu, o persoană care să ne spună de la început că nu ne doreşte drept parteneri, ci doar să îi oferim consultanţă gratuit, decât o persoană care să spună altceva decât gândeşte. Desigur, ne onorează finalurile în care suntem preferaţi pentru colaborare, dar dorim ca aceste decizii din partea dumneavoastră să vină din inimă, şi nu din vreo constrângere (explicită sau nu, de genul "oferim consultanţă gratuită [doar] clienţilor noştri"). Nu credem în relaţii care implică nemulţumiri ale vreuneia din părţi şi ne străduim să tratăm fiecare client, fiecare comandă şi fiecare interacţiune cu dumneavoastră, crescători, viitori crescători, consumatori de ouă gustoase şi de carne adevărată astfel încât să fiţi încântaţi de relaţia cu noi. Dumneavoastră sunteţi cea mai bună recomandare a noastră!

Suntem o microfermă şi vrem să rămânem o microfermă. Nu vrem hale de producţie industrială şi nici sisteme de creştere intensivă a păsărilor. Punem mare accent pe calitate, şi această idee nu este un "clişeu la modă" care "dă bine să fie spus". Pentru noi, accent pe calitate înseamnă că lucrăm cu nutriţionişti specializaţi în nutriţie animală împreună cu care am creat şi dezvoltat variante de furajare non-industrială (extensivă, naturală, de tip gospodăresc) care să asigure balanţa perfectă de nutrienţi de care au nevoie păsările noastre pentru a se dezvolta armonios, firesc şi echilibrat, esenţial şi diferenţiator fiind de departe gustul diferit al produselor noastre comparativ cu produsele "similare" din supermerketuri şi magazine. Este similară grijei pe care părinţii o poartă copiilor lor. Utilizăm cele mai bune ingrediente în prepararea furajelor şi spre diferenţă de majoritatea covârşitoare a celorlalţi crescători de prepeliţe, noi am decis să nu facem niciun fel de rabat de la calitate şi am eliminat cu mult timp în urmă furajele care conţin materii prime nerecomandate, de genul făinei de peşte. E ca şi cum am fi înlocuit margarina din frigiderul familiei cu unt adevărat: oferim ce este mai bun, pentru a obţine ce este mai bun!

Accent pe calitate, pentru noi, înseamnă şi investiţii constante în calitatea vieţii păsărilor noastre. Păsările care permit creşterea la curte (găini, raţe, bibilici...) sunt crescute în bătătură, gospodăreşte ("ca la ţară", cum se spune), sunt hrănite cu boabe de porumb, grâu, verdeaţă şi furaj şi ouă în cuibare special amenajate, pe paie, aşa cum o fac de când e lumea. Prepeliţele, fiind specie de vânat şi având anumite restricţii specifice de ambient, din păcate nu pot fi crescute la sol în condiţii sanitare şi de biosecuritate acceptabile. [Am colaborat cu o asociaţie de protecţia animalelor care are parteneriate în Germania şi cu medici veterinari parteneri pentru crearea unui sistem de creştere la sol care să rezolve problema separării imediate a dejecţiilor de prepeliţe şi mai ales de ouă – prepeliţele nefăcând ouă în cuibare, ci pe unde apucă, pe şi printre propriile dejecţii -, dar deocamdată cercetările comune nu au dus la găsirea unui rezultat viabil care să întrunească cerinţele de biosecuritate a produselor pentru a putea avea siguranţa că oferim cele mai sigure ouă de casă ca acum.] Creştem prepeliţele în cele mai performante cuşti special create pentru ele, cu separaţie imediată a dejecţiilor de ouăle produse printr-un sistem de podea dublă; sistemele de creştere curente respectă toate standardele din domeniu.


În ceea ce priveşte partea de biosecuritate, am dorit din start să surclasăm toate crescătoriile de prepeliţe de tip extensiv din zonă. Toate animalele noastre sunt monitorizate periodic de doi medici veterinari, avem implementat un plan de biosecuritate profesional şi am investit mult în soluţii care să permită respectarea standardelor de igienă şi biosecuritate specifice crescătoriilor mici, de tip extensiv (gospodăresc). Suntem primii crescători de prepeliţe din ţară care am introdus soluţii de igienizare şi dezinfecţie de tip profesional la acest nivel; utilizăm cel mai bun dezinfectant profesional pentru mâini (Ecolab Manodes), în dozatoare cu fixe (cu clapetă acţionabilă cu cotul) şi mobile, spume active de ultimă generaţie pentru igienizarea fermei conform planului de igienizare şi dezinfecţie implementat şi folosim cel mai eficient dezinfectant de uz profesional zootehnic de tip eco-friendly (complet biodegradabil în 24 de ore) - Ecolab Incimaxx DES - atât pe covoraşele speciale de tip filtru biologic de la intrare cât şi în microfermă. Periodic, în cadrul programului de monitorizare, Direcţia Sanitar-Veterinară şi de Siguranţa Alimentelor prin personalul autorizat delegat prelevă probe pentru analize şi urmăresc evoluţia efectivelor prin raportările bisăptămânale care le facem, astfel încât împreună să avem siguranţa că totul este în regulă chiar dacă suntem o crescătorie de tip gospodăresc şi nu una de tip industrial, la care se aplică alte reguli.

Altfel spus, ne mândrim cu cele mai grozave ouă de prepeliţă din zonă – şi calitativ, prin conţinutul lor de nutrienţi, şi sub aspectul nivelului de siguranţă alimentară. Este important pentru noi să ştim că ceea ce oferim spre consum fetiţei noastre şi dumneavoastră şi ceea ce consumăm şi noi este cea mai bună alegere din toate punctele de vedere!

Ca proiect de viitor, vrem să extindem linia de produse oferite clienţilor noştri elitişti din Braşov şi împrejurimi cu noi minunăţii făcute în gospodărie. Deja înmulţim micul efectiv de capre existent, cererea de produse specifice fiind extraordinară în rândul clienţilor noştri deja abonaţi la delicioasele noastre ouă de prepeliţă (şi găină şi raţă, de altfel). Am "moştenit" de la o familie de saşi un cuptor de pâine tradiţional, în care sperăm să facem pâine adevărată, din grâu cultivat de noi pe terenuri fertilizate cu îngrăşământ natural de la prepeliţe, pâine frământată cu hărnicie şi dospită cu răbdare, cu totul diferită (şi ca gust, dar mai ales calitativ-nutriţional) de pâinea intens procesată şi chimizată care se găseşte frecvent prin galantarele magazinelor. Pentru că pentru noi, ca şi pentru clienţii din zonă care ştiu să caute şi să aprecieze calitatea şi care ţin aproape de noi, este foarte important să ne hrănim sănătos şi să ne bucurăm de savoarea autentică a produselor neatinse de stilul de viaţă industrializat şi cronic agresiv cu organismele noastre. Pentru că ne place viaţa şi dorim să ne bucurăm de ea savurând-o cu pasiune mulţi ani!

Multe proiecte, multe idei, multă muncă, perseverenţă şi pasiune. E un concept de antreprenoriat de familie (ne străduim să onorăm zicala "omul sfinţeşte locul" şi să demonstrăm că şi în România se pot face lucruri frumoase cu bani puţini) şi ne asumăm limitările inerente. Suntem mici şi creştem încet, dar frumos şi o facem alături de voi, cei care ne susţineţi gândind ca noi, cumpărând şi consumând produsele noastre împreună cu noi. E o călătorie pe care o facem împreună, împărţind şi savurând bucurii, şi pentru care vă mulţumim. Aşa cum bine ştiţi, vă aşteptăm să reveniţi cu cel mai mare drag oricând. Creştem împreună!