Coş de cumpărături0
Home CRESTEREA PREPELITELOR Bolile pasarilor

Bolile pasarilor

Cunoasterea de catre crescatorul de pasari a bolilor acestora are o importanta deosebita. Pe baza acestor cunoasteri se pot lua masuri de prevenire a imbolnavirilor.
Bolile pasarilor se clasifica in boli parazitare, boli transmisibile (infecto-contagioase), boli de carenta si crestere si in stransa legatura cu acestea boli cauzate de nerespectarea procesului tehnologic de crestere si exploatare.
Bolile transmisibile ale pasarilor
HOLERA AVIARA (Pasteureloza pasarilor)
Boala este produsa de un microorganism „pasteurella multocida”.
Sursele principale de imbolnavire sunt:
-          Pasarile purtatoare de microorganismul pasteurella la care microbii traiesc in perfecta stare de echilibru cu organismul sanatos al pasarii gazda.
-          Pasarile bolnave, cele trecute prin boala si ramase purtatoare care elimina microbii.
-          Cadavrele pasarilor moarte de holera.
Holera aviara apare favorizata de anumiti factori:
-          Variatiile mari de temperatura (ploi reci, vaturi reci, raciri bruste)
-          Adapare din adapatori murdare
-          Exploatare nerationala
-          Ingrijire necorespunzatoare
-          Ratii de hrana deficitare
-          Carente vitaminice si mineralice
Holera se manifesta sub trei forme clinice:
Forma supraacuta septicemica, care are o evolutie extrem de scurta, seara pasarile pot avea o stare de sanatate aparent sanatoasa, iar dimineata pot fi gasite moarte. Moartea survine in aceste cazuri instantaneu in cursul noptii sau zilei. Nu exita timp pentru aparitia unor simptome in afara de invinetirea crestei (cianoza) a barbiilor si uneori hemoragii sub piele.
Forma acuta septicemica, are aceeasi simptome ca forma supraacuta evolutia bolii fiind mai lunga in acest caz, de 1-2 zile.
Forma cronica, in acest caz apar leziuni sub forma unor necroze, artrite care stanjenesc mersul pasarii, rinite (scurgerea unor materii serofibroase din nari iar ciocul este murdarit de aceste scurgeri). Deasemenea poate aparea diaree cu fecale urat mirositoare cu strii de sange.
Tratamentul:
La pasarile bolnave de holera tratamentul nu se recomanda. In forme incipiente se poate incerca un tratament pe intreg efectivul cu antibioticele cu spectru larg prezente pe piata, pe cale orala sau administrate in furaj.
Profilaxia:
Are o importanta capitala in preventia aparitiei acestei boli iar aceste masuri stau la indemana crescatorilor de pasari fiind principalele mijloace de prevenire a bolii.
Astfel crescatorul trebuie sa asigure conditii perfecte de adapostire realizand in incinta de exploatare temperatura optima de minim 15 C pe perioadaprimavara-toamna- ierna si 20-22C pe perioada verii.
Umiditatea relativa nu trebuie sa depaseasca 80% pe perioada iernii si 60% pe perioada verii. Viteza curentilor de aer trebuie sa se incadreze intre 0.6-1 m/s
Alimentatia trebuie sa fie asigurata in ratii echilibrate din punct de vedere energetic al proteinelor, mineralelor si vitaminelor.
In cazul achizitionarii de pasari din alte unitati de crestere fara ca acestea sa fie insotite de un buletin sanitar-veterinar, aceste pot fi introduse in gospodaria proprie numai dupa o carantina in locuri izolate de 30 de zile.
Adaposturile de pasari trebuie igienizate periodic prin dezinfectie mecanica (evacuarea dejectiilor si curatirea mecanica a murdariei) dezinfectie chimica cu solutii indicate in igienizarea fermelor si varuirea periodica a peretilor. Acest tip de igienizare se face obligatoriu inainte de popularea unei ferme sau gospodarii si cel putin de doua ori pe an, primavara si toamna.SALMONELOZA AVIARA (TIFOZA SI PULOROZA AVIARA)

Abonare la Newletter