Coş de cumpărături0
Home CRESTEREA PREPELITELOR Cresterea tineretului de prepelita

Cresterea tineretului de prepelita

Furaj pentru tineret de prepeliţe (3-6 săptămâni) şi pentru prepeliţele de carne (masculi pentru sacrificare)

Porumb   48,0%    
Şrot de soia   36,0%    
Grâu   10,0%    
Carbonat de calciu   1,5%    
Ulei de floarea soarelui   2,0%    
Macropremix tip P   2,5%    

Unul din cele mai importante furaje din viaţa prepeliţelor şi cel mai ignorat de către majoritatea crescătorilor amatori.
Este furajul care îl folosim pentru două categorii de prepeliţe: pe de o parte, îl utilizăm pentru toate prepeliţele noastre cu vârste cuprinse între 3 şi 5 săptămâni, pentru a le permite o dezvoltare armonioasă conform cerinţelor vârstei. Furajul este gândit astfel încât să ofere niveluri mai ridicate de energie metabolizabilă şi de proteină disponibilă pentru formarea unei mase musculare bine conturate, cu niveluri echilibrate perfect ale aminoacizilor - aspect deosebit de important deoarece carenţele de aminoacizi împiedică formarea corectă a proteinei din muşchi şi determină consumarea aminoacizilor sub formă de energie în loc de aport de masă; de asemenea, deficienţele de aminoacizi pot genera în unele cazuri deficienţe de dezvoltare a penajului (la trecerea pufului către formarea penajului, pe unele părţi ale corpului nu se formează deloc penaj - de exemplu pe spate, vizibil la puii de 10-14 zile, cu efect semi-permanent sau permanent - iar ulterior se va reflecta în randament mediocru la ouat şi ouă mici, durată de exploatare semnificativ redusă a lotului de prepeliţe). Mineralele conţinute sunt în cantităţile de care tineretul are nevoie pentru dezvoltarea naturală a sistemului osos şi nu numai, fără excese de tipul excesului de calciu.
Cea mai mare greşeală pe care o fac mulţi crescători este aceea de a "sări" peste acest furaj, prelungind administrarea furajului pentru pui apoi pe la circa 4 săptămâni făcând trecerea (prematură) la furajul pentru prepeliţe ouătoare. Nici furajul de pui de prepeliţă, nici furajul pentru prepeliţe ouătoare nu este optim dezvoltării tineretului de prepeliţă: primul conţine prea multă proteină brută (ceea ce la tineret se traduce prin două puncte slabe - risc de gută şi o mai slabă rată de conversie a furajului) şi un nivel prea scăzut de energie metabolizabilă (musculatura nu se dezvoltă aşa cum ar putea-o face corect), iar al doilea conţine mult prea mult calciu şi prea puţină proteină şi energie faţă de cât ar avea nevoie tineretul de prepeliţă. O prepeliţă tânără care nu face ouă nu trebuie hrănită cu un furaj care are, de exemplu, calciu de aproape 5 ori mai mult decât necesarul său la această vârstă (obosindu-i inutil şi cu urmări ulterioare neplăcute rinichii) dar nu-i furnizează resursele necesare dezvoltării corporale armonioase.

De asemenea, din considerente similare celor de mai sus, utilizăm acest tip de furaj ca hrană dedicată prepeliţelor planificate pentru sacrificare (prepeliţelor crescute pentru carne). Furajul permite prepeliţelor să dezvolte natural o musculatură armonioasă care se distinge calitativ faţă de prepeliţele de carne ale crescătorilor care nu-şi furajează optimizat şi corect prepeliţele. Suntem renumiţi pentru calitatea (mărimea şi savoarea) pieptanelor prepeliţelor noastre de carne iar acesta este ingredientul nostru "secret" care ne generează recomandări şi fidelizări din partea gurmanzilor şi a celor încântaţi de minunăţiile delicioase pe care le pot face cu prepeliţele noastre. Trebuie să mănânci şi prepeliţe de la alţii ca să ajungi fanul nostru cel mai fidel