Coş de cumpărături0
Home PREPARAREA FURAJULUI

Cum prepar singur furajul?

Cum prepar furajul pentru prepeliţe?

Fiecare premix are propriile sale specificaţii tehnice şi proprii parametri nutriţionali; nu veţi întâlni două premixuri identice. Fiecare premix necesită o combinaţie specifică, proprie, pentru a realiza furajul optimizat pentru o anumită specie, rasă şi în conformitate cu specificul de varstă a prepeliţelor. Cerinţele nutriţionale specifice prepeliţelor diferă semnificativ de cerinţele specifice găinilor, curcilor etc. prin urmare furajul optimizat pentru o altă specie NU este bun pentru prepeliţe. Furajul pentru găini ouătoare NU este recomandat pentru furajarea prepeliţelor!

Atenţie la manevrarea materiilor prime şi a produselor care conţin coccidiostatic. Coccidioza este o infecţie cu paraziţi protozoari - coccidia - care se răspândeşte de la un animal la altul prin contactul cu fecale (dejecţii) infectate sau ingerarea de ţesut infectat. Primul simptom este diareea, care în cazurile severe se poate transforma în diaree cu sânge. Administrarea unui furaj în perioada de început care conţine coccidiostatic (cu rolul de prevenţie, întrerupe ciclul de viaţă a eimeriei – nu este un coccidiocid cu rol curativ) dezvoltă păsărilor o rezistenţă la coccidioză în cazul expunerii la o infecţie de intensitate medie, declanşând răspunsul imunitar al păsărilor. La prepeliţele adulte însă generează o "castrare chimică" – vă recomandăm să nu permiteţi contactul între materia primă sau furajul final pentru pui cu coccidiostatic şi prepeliţele adulte (inclusiv furajul acestora). Spălaţi şi uscaţi cu mare atenţie instrumentarul folosit şi spălaţi-vă pe mâini de fiecare dată după ce lucraţi cu produse cu coccidiostatic. Din aceeaşi cauză, nu e recomandat să folosiţi aceeaşi spatulă pentru administrarea hranei puilor, a tineretului şi a adultelor.

Un alt aspect deosebit de important în obţinerea în regie proprie a unui furaj de calitate este acela al omogenităţii furajului. Dacă amestecul ingredientelor nu are un grad de omogenitate corespunzător, există riscul apariţiei unor consecinţe grave si imprevizibile. Există mai multe variante de omogenizare accesibile crescătorilor mici şi mijlocii de prepeliţe, astfel:

1. Varianta optimă este aceea de a apela la serviciile unui FNC (fabrici de nutreţuri combinate), pentru a vă face amestecul ingredientelor utilizând un malaxor de furaje specializat, operat de personal de specialitate.

2. Dacă dispuneţi de o betonieră nouă / în care nu a mai fost făcut beton / care este păstrată în stare de curăţenie impecabilă şi fără nicio urmă de beton în interiorul cuvei, o puteţi folosi pentru omogenizarea materiilor prime în furajul final. O betonieră de 180 de litri permite realizarea de şarje de câte 50 de kilograme de furaj final. Recomand ca uleiul să fie premixat cu grâul sau cu şrotul de soia măcinat, înainte de a intra în mixarea finală din betonieră – această mixare în două trepte permite obţinerea unui furaj cu o textură papil uniformă, fără "cocoloaşe" de ulei îmbibat neomogen în ingrediente. După premixarea uleiului cu grâul, se pun toate ingredientele în cuva betonierei, se obturează gura de acces a cuvei cu un capac, se înclină cuva la orizontală sau cu o treaptă înainte de această poziţie şi se mixează timp de 25-30 de minute. E o idee bună ca în timpul malaxării să mutaţi cel puţin câte o dată pr şarjă pentru câte 2-3 minute unghiul de înclinare cu o treaptă mai sus, respectiv mai jos faţă de poziţia orizontală.

3. Dacă nu vă încadraţi în una din primele două situaţii, un rezultat acceptabil se poate obţine şi printr-o mixare manuală realizată (obligatoriu) în trepte. Utilizaţi o suprafaţă de lucru curată şi uscată (o prelată de 4,0 x 1,5 metri pe care să o folosiţi exclusiv în acest scop, de exemplu, permite realizarea unei şarje de 100 de kilograme de furaj). În prima mixare, amestecaţi (cu mâna) într-un ligheansuficient de mare (curat şi uscat, preferabil folosit exclusiv în acest scop) macropremixul cu calciul furajer nevitaminizat până când ingredientele sunt bine omogenizate / nu se observă urme de ingrediente neomogene. În a doua treaptă de mixare, amestecaţi acest rezultat cu şrotul de floarea soarelui măcinat (în reţetele care conţin acest ingredient). Distribuiţi rezultatul pe suprafaţa de lucru, sub forma unei linii de-a lungul căreia amestecul să fie distribuit în mod egal. Turnaţi deasupra şi restul materiilor prime din reţetă cu excepţia uleiului, având foarte mare grijă ca şi acestea să aibă aceeaşi distribuţie uniformă de-a lungul liniei. Amestecaţi aceste ingrediente gradual, avansând de-a lungul liniei de ingrediente, astfel încât în această a treia treaptă de mixare să puteţi amesteca la fiecare mişcare cantităţi proporţionale din fiecare materie primă (cu excepţia uleiului). Când aţi terminat de amestecat ingredientele solide, puneţi mini-şarje de cca. 4 kilograme din acest amestec din nou în lighean şi amestecaţi iar ingredientele, adăugând cantităţi proporţionale de ulei. Fiecare din aceste mini-şarje se amestecă manualpână când uleiul este absorbit uniform de restul ingredientelor şi furajul final obţinut în urma acestei a patra trepte de mixare este omogen.

Furajul se păstrează în loc uscat şi răcoros şi se utilizează în cel mult 3 luni din momentul producerii sale. Dacă este necesar, pentru evidenţa uzului intern, puteţi marca sacii cu furaje cu informaţii despre conţinutul, masanetă şi data producerii acestuia. Toate ingredientele trebuie să aibe granulaţii apropiate, cu aspect făinos – toate cerealele şi şroturile utilizate trebuie măcinate în prealabil.

Premixurile se comercializează în loturi mari, fie paletizat fie în big bag-uri de o tonă. Având o rată atât de mică de includere în furajul final, nu rentează decât dacă sau aveţi un număr foarte mare de prepeliţe (mai multe mii) sau faceţi achiziţii de grup, împreună cu alţi crescători de pe lângă dvs., care să justifice să ţineţi sume deloc neglijabile de bani blocate în produse cu termen de valabilitate limitat din care aveţi nevoie cantităţi atât de mici. Cine este interesat să furajeze corect prepeliţele şi nu se încadrează în aceste două cazuri poate apela la noi pentru ajutor, deşi noi nu suntem axaţi pe comercializarea de materii prime pentru furaje; oricum discutăm de cantităţi necesare foarte mici şi valori mai mult simbolice, mai mult e munca de coletat şi timpul alocat, dar e avantajos reciproc sa ne ajutăm unii pe alţii. Dificultăţi similare puteţi întâmpina şi la achiziţia de materii prime la preţuri avantajoase, în special a şrotului de soia şi a celorlalte două ingrediente care influenţează puternic preţul final (porumbul şi grâul). Noi lucrăm cu câţiva crescători din zona noastră pentru a achiziţiona materii prime împreună, pentru a putea optimiza costul furajului final. Vă recomandăm să procedaţi la fel, economiile rezultate pot fi deseori semnificative. În acest sens (dar nu numai pentru aceasta), vă oferim posibilitatea de a vă înscrie gratuit în programul de asocieri a crescătorilor mici şi mijlocii de prepeliţe pe areale geografice. Periodic (de regulă trimestrial), cei înscrişi primesc un e-mail cu toate datele de contact ale crescătorilor similari din zona respectivă care s-au inscris în acest program de asociere, având desigur oportunitatea de a extinde după bunul plac potenţialele arii de interes comun (de la furajare la creşterea prepeliţelor şi desfacerea produselor).

Nu se poate înlocui în furajarea prepeliţelor şrotul de soia cu făina de soia / soia boabe măcinate. Boabele de soia conţin un factor anti-triptic (un inhibitor de tripsină) care provoacă disfuncţii metabolice la toate speciile de animale, nu numai la păsări. Acest factor anti-triptic poate fi distrus prin caldură şi nu este prezent în şrotul de soia.

Nu se poate înlocui în furajarea prepeliţelor şrotul de floarea soarelui cu seminţe de floarea soarelui (măcinate). Şrotul de floarea soarelui de calitate medie sau peste medie conţine între 23% şi 36% proteină, şi grăsime foarte puţină (1.700 – 2.750 Kcal/kg, în funcţie de metoda folosită la extragerea uleiului; cu cât are mai multă proteină, cu atât are mai puţină grăsime, şi invers). Este necesar un aport specific de proteineşi grăsimi în alimentaţia prepeliţelor pentru a obţine rezultatele dorite, iar acest raport nu se poate obţine înlocuind cantităţile specifice de şrot de floarea soarelui şi ulei cu seminţe de floarea soarelui măcinate, seminţe care conţin foarte mult ulei (peste 20%) şi mult prea puţină proteină (15,5%); în plus, seminţele de floarea soarelui conţin foarte multă celuloză de la coji (hoaspe).

Celuloza este o elementul principal constructiv al membranelor celulelor vegetale. Aceasta are aceeaşi formulă brută ca şi amidonul. Cu cât furajul final are o cotă mai mare de celuloză, cu atât îi scade gradul de digestibilitate, respectiv cu atât devine mai ineficient. O cotă de maxim 5% din furajul final este considerată bună.

Acidul linolenic (acid gras esenţial de tip Omega 3) şi acidul linoleic (acid gras esenţial de tip Omega 6) sunt şi ei obligatorii în hrănire (având roluriimportanteîn procesele biologice), neputând fi sintetizaţi direct de organism. Wikipedia menţionează legătura dintre carenţa de acizi graşi esenţiali şi apariţia unor boli precum chisturile fibroase, unele dermatiteşidiabetul.

Energia metabolizabilă [MEI - metabolizable energy intake] este cantitatea de calorii pe care prepeliţa o asimilează din furajul administrat, valoarea reprezentând cca. 85% din valoarea energetică totală specifică furajului.

Considerente economice (rentabilitatea unei furajări profesionale făcute în gospodăria proprie).


Întregul nostru demers prezentat aici este alternativa prin care fiecare crescător îşi poate face propriul furaj de calitate la preţuri de producţie care pot concura cu succes preţurile celor care fac compromisuri. Am muncit mult pentru a obţine, implementa şi verifica variante de furajare care să ne satisfacă standardele pe care dorim să le implementăm (avem şi alte reţete, diferite de acestea / adaptate pentru alte premixuri, reţete care oferă de asemenea rezultate pe măsura pretenţiilor noastre) şi nu ne-am mai întoarce la furaje gata de cumpărat nici dacă ni s-ar aduce la poartă la preţ sub preţul nostru de producţie, indiferent de furaj - pentru că este mai important pentru noi să avem siguranţa că în furajul cu care ne creştem prepeliţele este exact ceea ce trebuie să fie, că are parametrii nutriţionali necesari şi mai ales că este făcut exclusiv cu ingrediente care să ne confere încredere deplină în a consuma în familie oricând ouăle pe care le producem (şi, desigur, şi carnea de prepeliţe). Dacă doriţi informaţii suplimentare legate de acest subiect, vă invităm să ne contactaţi prin oricare din mijloacele de comunicare puse la dispoziţia dumneavoastră (mail, messenger, telefonic sau printr-o vizită la Microfermă). Vă vom răspunde cu mare plăcere şi vă vom susţine cu drag în demersurile dumneavoastră, aşa cum am făcut-o cu toţi cei care ne-au contactat, indiferent că au decis să ne fie parteneri sau nu

Abonare la Newletter