Coş de cumpărături0
Home DESPRE PREMIX SI INGREDIENTE

Despre Premix-uri / CPV

 PRIVATE LABEL

  Macropremixurile noastre sunt produse de tip private label, fabricate special pentru noi, la comandă, de către una din cele mai mari companii internaţionale de profil (din zecile de fabrici deţinute de producător, produsele care ne sunt livrate provin doar din două dintre acestea, ambele în UE). Motivele principale pentru care am optat pentru produse de tip private label pentru unele din produsele noastre sunt:

 - Protecţia eforturilor şi investiţiilor noastre în cercetare în nutriţia profesională extensivă a prepeliţelor şi păsărilor de curte; am întâlnit deja cazuri de "oameni" care au luat reţetele noastre de furajare pe care le-au "modificat puţin" ca să nu fie identice cu sursa şi pe care le promovează cu premixuri din clase inferioare calitativ [ca specificaţii tehnice] şi mai ieftine de la alţi producători internaţionali mai mici, premixuri apropiate de premixurile noastre din perioada de începuturi şi pentru care reţetele noastre nu sunt optimizate;

 - Brand recognition: vrem ca prin calitatea produselor noastre şi prin rezultatele obţinute de noi şi de toţi cei care utilizează furajarea noastră să devenim cunoscuţi şi apreciaţi în rândul crescătorilor de prepeliţe, găini, pui de carne, curcani şi fazani din toată ţara.

 Mai multe detalii despre private label:
http://www.businessdictionary.com/definition/private-label.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Private_label - secţiunea "Private Label Use by Small Companies"
http://modernbuyer.ro/actualitate/2-actualitate/1791-eveniment-qmarci-private-tendinte-si-oportunitati-de-piataq

  DESPRE PREMIXURI

Avem o experienţă de 4 ani în furajarea profesională de tip extensiv (non-industrial, gospodăresc) a prepeliţelor, găinilor, puilor de carne şi a altor păsări de curte. Suntem singura crescătorie de prepeliţe din ţară care investeşte permanent în cercetare şi dezvoltare în domeniul nutriţiei animale.
Suntem deja la a patra generaţie de macropremixuri dedicate creşterii prepeliţelor. Am plecat de la premixuri cu structuri simplificate (şi ieftine), dar care necesitau reţete complexe şi complicate pentru a putea obţine furaje finite care să aibă întreaga linie de parametri atinsă corect în conformitate cu rasa căreia se adresează, cu vârsta animalelor cărora li se adresează şi - după caz - şi cu sexul acestora sau/şi scopul propus (sacrificare / carne, ouat etc.). Am evoluat către macropremixuri complexe, bogat echilibrate, care permit utilizarea în reţete de furajare simplificate şi uşor de aplicat în regim gospodăresc, reţete care necesită un număr cât minim de ingrediente pentru realizarea furajelor finite. De-a lungul timpului am lucrat cu specialişti în nutriţie animală (oameni cu doctorate în domeniu şi zeci de ani de experienţă) din trei ţări. Toate reţetele sunt calculate cu software-uri profesionale specifice pentru dezvoltarea de furajări premium.

Evoluţie. Furajare orientată către calitate vs. furajare orientată către preţ. Cercetare în nutriţia prepeliţelor

Suntem pasionaţi de creşterea păsărilor de curte şi acest lucru se vede prin neobosita noastră dorinţă de a evolua. Începând de la a patra generaţie de premixuri am intrat în faza de "tuning"  cu furajările pe care le facem. Ne dorim să facem cele mai bune furaje pentru prepeliţe şi nu suntem adepţii compromisurilor. Ca un singur exemplu, spre diferenţă de macropremixul de a treia generaţie (macropremixul de tip 0) şi de reţetele calculate pentru acesta, macropremixul de generaţia a patra (macropremixul P) are un conţinut nutritiv superior, cu un echilibru perfecţionat între cantităţile specifice de vitamine şi minerale conţinute iar reţetele aferente macropremixului P nu mai conţin şrot de floarea soarelui. Şrotul de floarea soarelui conţine multă celuloză (lignină); cu cât nivelul de celuloză este mai mare în furajul final, cu atât digestibilitatea furajului la monogastrice este mai scăzută, aceasta însemnând că pasărea reţine o cantitate mai mică de nutrienţi din furaj, restul (nutrienţilor) ajungând în dejecţii.
Motivul pentru care se utilizează şrot de floarea soarelui (sau mai rău, seminţe de floarea soarelui nedecorticate) la păsări este dat de preţ; şrotul de floarea soarelui este cea mai ieftină sursă de proteină disponibilă. Marea majoritate a FNC-urilor (fabricilor de nutreţuri combinate, firme care fac furaje) sunt sub presiunea preţurilor FNC-urilor concurente şi se străduiesc să facă furaje cât mai ieftine, mergând pe compromisuri calitative (de tipul utilizării şrotului de floarea soarelui) mai mari sau mai mici în funcţie de politica lor internă şi de cât de jos sunt dispuşi să coboare ştacheta.
Noi ne îndreptăm în direcţia opusă, vrem să facem cele mai bune furaje pentru prepeliţe, pentru că ştim ce înseamnă pentru afacere obţinerea de rezultate premium (prepeliţe splendide, furaje care dau rezultate fără compromisuri); prepeliţele au o ingestă mică (consumă o cantitate zilnică mică sau foarte mică de hrană - în cazul puilor de prepeliţă-), însă cresc mult mai repede şi produc mult mai mult şi cantitativ, şi calitativ comparativ cu alte păsări; necesarul lor nutritiv este mult mai ridicat decât în cazul altor păsări. Este foarte important ca prepeliţele să poată primi o hrană echilibrată bogată, care să satisfacă exact cerinţele lor nutritive, astfel încât SMZ-ul (sporul mediu zilnic) şi randamentul de ouat să fie la cotele corecte specifice tipului de creştere extensiv (gospodăresc, non-industrial, neforţat) şi mai ales ouăle să aibe calităţile nutritive aşteptate. Începând cu generaţia a treia de macropremixuri am eliminat şrotul de floarea soarelui din furajarea puilor de prepeliţă, apoi încurajaţi de rezultatele obţinute, de la generaţia a patra de macropremixuri am eliminat complet şrotul de floarea soarelui din furajarea tuturor prepeliţelor noastre. Pentru noi, prezenţa şrotului de floarea soarelui în furajarea prepeliţelor este un semn de compromis (inutil) calitativ. Cu un premix premium precum macropremixul P şi cu reţete optimizate special pentru acesta se pot obţine furaje finale de calitate fără compromisuri la costuri de producţie totale egale sau chiar mai mici decât achiziţia de volum a furajelor finite calculate orientat către preţ  (şi produse) de FNC-uri.

PROIECTE VIITOARE

Ca parte a necontenitei noastre investiţii în cercetare, am demarat începând din finalul anului 2013 un nou parteneriat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. Pregătim împreună proiecte de cercetare în nutriţia prepeliţelor de crescătorie, nutriţia prepeliţelor din rase ornamentale [domeniu în care informaţiile pertinente, documentate ştiinţific lipsesc aproape cu desăvârşire nu doar din literatura de specialitate românească - care oricum e foarte slabă calitativ în domeniul coturniculturii - ci şi din literatura internaţională], ameliorarea raselor de prepeliţe şi, probabil, cercetări de genetică. Sunt proiecte pe termen lung, ce se vor sintetiza, în partea teoretică, prin lucrări ştiinţifice ce sperăm să fie prezentate la simpozioanele de profil şi publicate în literatura de specialitate, iar în partea practică prin produse premium şi material biologic reproductiv (suşe) de excepţie la Microferma de prepeliţe Braşov.

Furajare naturală de tip gospodăresc în regim de creştere extensiv (ne-industrial). Valori promovate

Toate cercetările noastre în domeniul nutriţiei animale au fost şi rămân în continuare axate exclusiv către hrănirea animalelor în regim gospodăresc, extensiv, şi nu în regim intensiv, industrial. În furajările de tip industrial se folosesc alte clase de premixuri, care au parametri tehnici diferiţi, şi care au reţete specifice calculate pentru acele premixuri diferite faţă de ce utilizăm noi. Nu ne interesează să obţinem producţii-record forţate industrial (de genul ouat 125-150%), creşteri de loturi de prepeliţe "pe repede-înainte" ca Făt-Frumos într-un an cât alţii în şapte. Iubim prepeliţele şi punem mult suflet şi pasiune în ceea ce facem; vrem prepeliţe dezvoltate armonios, echilibrat, care să primească exact nutrienţii de care au nevoie pentru a se dezvolta splendid şi a ne răsplăti cu producţii bogate de ouă de calitate premium, şi vrem să ne bucurăm şi noi, şi clienţii noştri de gusturi savuroase, mult diferite de produsele fermelor industriale. Avem implementat un plan de biosecuritate profesional şi acest accent pe măsurile profilactice ne permite să nu folosim niciun fel de antibiotice în creşterea prepeliţelor (şi a celorlalte animale ale noastre de altfel), pentru că ne dorim păsări sănătoase şi copii sănătoşi, neîndopaţi cu antibiotice administrate direct sau indirect (prin consum de carne, ouă, lapte, brânzeturi etc.). Nu folosim hormoni de creştere în alimentaţia prepeliţelor şi a animalelor, pentru că nu dorim nici ca fetiţa noastră căreia îi dăm carne şi ouă de prepeliţă să manifeste primele semne de maturitate biologică atunci când va avea 8-10 ani şi nici ca băieţeii clienţilor noştri să aibe voce groasă şi primele fire de barbă la aceeaşi vârstă. Lucrăm aproape mereu cu programări şi liste de aşteptare, nu oferim decât produse de prospeţime extremă, ceea ce facem noi nu zace în galantare şi nu trebuie să tratăm conform uzanţelor industriale produsele noastre cu nitriţi, nitraţi, bacteriostatice şi alte chimicale care să menţină produsele "proaspete" şi "arătoase" până când le cumpără cineva. Nu folosim nici ingrediente de provenienţă animală, precum făina de peşte, făina de carne, făina de oase, hemoglobina furajeră, plasma furajeră, fosfatul dicalcic şi alte asemenea produse aflate la limita legii sau interzise prin lege; este o masură preventivă atât cu scopul minimizării riscului de boli prionice, deloc de neglijat la utilizarea unora dintre aceste ingrediente, cît şi o alegere de ordin moral. Ne străduim permanent să asigurăm parametrii nutriţionali necesari utilizând ingrediente cât mai naturale şi cu un impact pozitiv atât în dezvoltarea armonioasă a animalelor noastre cât şi a noastră, a consumatorilor. Desigur, nu în ultimul rând, ne interesează (şi ne mândrim cu) gustul deosebit al cărnii şi ouălor produse de noi. Este, poate, ceea ce ne încântă şi ne fidelizează cel mai mult clienţii!

BIO şi ECO. Mituri şi adevăr

Sunt foarte multe site-uri şi mulţi producători (de prepeliţe şi nu numai) care îşi promovează produsele ca fiind ECO şi / sau BIO. Fiind valori către care aspirăm şi noi, am investit în cercetare şi în aceste direcţii, intenţionând să dezvoltăm produse BIO şi ECO de prepeliţă. Am abordat subiectul în stilul nostru caracteristic, cu seriozitate şi pasiune, descoperind ca lucrurile nu sunt deloc simple aşa cum păreau la prima vedere. Cu ajutorul semnificativ al unui partener crescător care ca şi noi pune deosebit accent pe calitatea mâncării pe care o consumă zilnic, am constatat cu surpriză "detalii" precum următoarele:
- cerealele certificate BIO / ECO au preţuri de circa 10 ori mai mari decât cerealele obişnuite;
- singura sursă de calciu certificat BIO o constituie cochiliile de scoici, oferta este limitată iar preţurile uriaşe în comparaţie cu carbonatul de calciu provenit din carierele de calciu;
- de departe cea mai mare provocare a fost găsirea amestecului vitamino-mineral care să ofere toate vitaminele şi mineralele complementare necesare în rapoartele corecte şi să fie de origine exclusiv organică certificată BIO / ECO. După îndelungi căutări în care ajutorul partenerului nostru a fost nepreţuit, am găsit o soluţie parţială undeva la graniţa dintre Germania şi Olanda, care însă nu era optimizată pentru prepeliţe şi necesita obligatoriu ajustări (îmbunătăţiri pe anumiţi parametri specifici).
Una peste alta, am luat în calcul dezvoltarea în primă fază a unui lot de prepeliţe pe care să le furajăm BIO / ECO pentru a produce ouă pentru noi şi pentru cei mai elitişti clienţi din portofoliile noastre, şi după ce am făcut calculele costurilor de producţie (cu importuri, transport internaţional, comisioane bancare [nesimţite] pentru plăţi externe etc.) rezultatul a fost un cost de producţie de circa 25 de lei pentru o caserolă de 24 ouă de prepeliţă. Ideea sună frumos, dar din păcate cel puţin pentru perioada de pionierat a curentului BIO / ECO în care disponibilitatea resurselor (materiilor prime certificate pentru furajare) este mică, mult sub punctul critic, aplicarea nu este fezabilă din punct de vedere economic.
Curiozitatea m-a împins să cercetez mai departe şi am căutat să văd cum au reuşit să rezolve problema alţi crescători de prepeliţe care se laudă pe tot internetul cu producţiile BIO şi ECO de prepeliţe şi ouă pe care le oferă la preţuri de 3-4 ori mai mici decât costul real de producţie al unui asemenea produs [fără a discuta timpul şi efortul de a face importuri, telefoane, transportatori internaţionali, plăţi etc.]
Surpriză! Dacă la primele răspunsuri cei contactaţi jurau că produsele lor sunt ECO şi BIO şi că furajează conform,  în momentul în care sesizau că discută cu cineva care ştie ce vorbeşte şi a făcut cercetare mai serioasă pe subiect, răspunsurile începeau să fie cotite şi învârtite... Cât despre amatorii care vin cu textul "noi hrănim prepeliţele doar cu cereale", nici nu mă obosesc să spun că este genul de minciună standard aruncată celor naivi şi neştiutori şi că nu are nicio bază reală, micniună care cade la prima scuturătură venită de la cineva care ştie ce întrebări trebuie să pună.
Cea mai hilară (şi, din păcate, reprezentativă) treabă a fost testul minciunii, care a mers cam aşa:
- port discuţia iniţială cu proprietara unui asemenea site care prezenta o afacere atractivă cu prepeliţe BIO (şi care-i taman de la mine din inima Ardealului, spre ruşinea mea); prima dată ca şi alţii neştiind cu cine vorbeşte, îmi spune că sigur marfa ei este BIO şi ECO şi oricum vreau eu; când îi explic că sunt şi eu crescător de prepeliţe şi că am căutat să fac furajare certificată BIO şi că singurul calciu disponibil e din scoici şi că pentru vitamine şi minerale mai aproape de graniţa Germania-Olanda nu am găsit nimic [şi mai multe detalii legate de rezultatele cercetărilor făcute cu partenerul nostru], începe şi spune că de fapt nu e chiar BIO sau ECO, că o fi, c-o păţi, hai s-o lăsăm încurcată că parcă e mai bine dacă nu pun întrebări, şi că ne mai auzim noi.
- las să treacă o perioadă de mai multe săptămâni, apoi sunt din nou cu alt telefon şi mă interesez de prepeliţele şi ouăle BIO pe care le comercializează amabila doamnă. Mi se explică pe îndelete cum îşi aduce importuri taman dintre Germania şi Olanda, cum calciul e din scoici etc. Ce frumos, nu-i aşa? Păcat că imediat ce am intrat mai adânc în subiect s-a pierdut iar, aşa cum mă aşteptam, pentru ca povestea de adormit clienţii naivi, deşi era mult mai credibilă de această dată, era tot numai o "coajă" care nu a rezistat mult imediat ce am zgâriat-o să văd ce-i dedesubt prin câteva întrebări la obiect şi în cunoştinţă de cauză.
Concluziile care decurg le puteţi trage singuri, noi cu siguranţă le-am tras pe ale noastre. Şi sunt atâtea site-uri şi atât de multe "afaceri" de acest gen bazate pe naivitatea cumpărătorilor de bună credinţă!
P.S. În aceeaşi notă: feriţi-vă de crescătorii de prepeliţe care spun că îşi fac singuri premixurile "în garaj", mixând blenduri. Noi am întâlnit un singur caz, în urmă cu mai mulţi ani, un crescător măricel din zona de sud a ţării. Părea credibil pentru noi care eram începători. Acum, ştiind că pentru producţia de premixuri instalaţiile necesare necesită investiţii de peste un milion de euro, mă îndoiesc sincer că există vreun crescător nabab care să investească aşa sume în aşa ceva, deci sunt poveşti. Există şi persoane care răspândesc asemenea zvonuri despre alţii, partenerii noştri ne-au avertizat că există invidioşi şi interesaţi care răspândesc asemenea zvonuri şi despre noi. Folosiţi-vă de propria judecată şi de bunul simţ în evaluarea informaţiilor primite de la asemenea persoane şi solicitaţi-le să dovedească afirmaţiile pe care le fac. Puteţi de asemenea concluziona şi de calităţile morale şi umane pe care asemenea persoane le posedă.
Vă mulţumim!

Abonare la Newletter